Η απόφαση για το χαλούμι με απλά λόγια. Πως το Υπουργείο Ενέργειας έχασε την υπόθεση.
Η απόφαση για το χαλούμι με απλά λόγια. Πως το Υπουργείο Ενέργειας έχασε την υπόθεση.
Παραθέτω πιο κάτω με σύντομο και απλό τρόπο τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην έκδοση της απόφασης του Αγγλικού δικαστηρίου για το χαλούμι. Παραλείπω την αναφορά σε νόμους και κανονισμούς αναφέροντας μόνο τα ουσιώδη, κατά τη γνώμη μου, σημεία. Το ιστορικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανκαι ο χειρισμός, δεν προκαλεί καμία έκπληξη.
Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας («το Υπουργείο») είχε υποβάλει αίτηση για εγγραφή του εμπορικού σήματος HALLOUMI στον έφορο εμπορικών σημάτων στην Αγγλία, στις 22/12/1990.
Στις 22/02/2002 το εμπορικό σήμα εγγράφηκε στο μητρώο με αριθμό 1,451,888 στη κλάση 29.
Πρόκειται για σήμα πιστοποίησης (certification mark) με βάση το οποίο δίδεται προστασία όχι μόνο στο όνομα αλλά και σε κάποιες προδιαγραφές που αφορούν τη σύσταση και τον τρόπο παρασκεύης του προστατεύομενου προιόντος. Σε αυτή τη περίπτωση του χαλλουμιού.
Στη περιγραφή αναφέρεται: «»Cheese made from sheep’s and/or goat’s milk; cheese made from blends of cow’s milk; all included in Class 29.»»
Επομένως, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε εγγράψει κανονικά το εμπορικό σήμα στην Αγγλία από το 2002. Πριν την ένταξη μας στην Ευρωπαική Ένωση.
Μέχρι και το 2011, το Υπουργείο χρησιμοποιούσε το γνωστό δικηγορικό γραφείο Clifford Chance στην Αγγλία ως γραφείο επίδοσης εγγράφων που αφορούσαν το εν λόγω εμπορικό σήμα. Δηλαδή εάν κάποιος τρίτος ή το γραφείο του εφόρου θα επέδιδε στο Υπουργείο ένα έγγραφο που αφορούσε το εμπορικό σήμα, θα το έκανε στο γραφείο επίδοσης στην Αγγλία δηλαδή στο γραφείο των Clifford Chance.
Το 2011 το Υπουργείο αποφάσισε να αλλάξει τη διεύθυνση επίδοσης από τους Clifford Chance στο Υπουργείο στη Κύπρο, απόφαση που αποδείχθηκε μοιραία…
Το Υπουργείο ανανέωσε το σήμα πρόσφατα για 10 χρόνια και η περίοδος προστασίας θα έληγε στις 22/12/2027.
Μέχρι εδώ όλα καλά.
Στις 22/12/2017 η αγγλική εταιρεία John & Pascalis – που είναι, όπως μάθαμε η μεγαλύτερη αγγλική εταιρεία εισαγωγής χαλλουμιού από την Κύπρο – καταχώρισε 3 αιτήσεις για ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος προβάλλοντας διάφορους λόγους.
Οι χαμένες επιστολές…
Ο έφορος ενημέρωσε το Υπουργείο με 2 επιστολές του για αυτή την εξέλιξη. Η πρώτη με ημερομηνία 18/01/2018 η οποία παραλήφθηκε και αναγνώστηκε από το Υπουργείο στις 02/02/2018.
Επίσης με επιστολή 26/01/2018 ο έφορος ενημέρωσε το Υπουργείο αναφέροντας ότι είχε προθεσμία 2 μηνών να καταχωρίσει ένσταση στην αίτηση ακύρωση της John & Pascalis. Στην επιστολή μάλιστα τονιζόταν ότι το Υπουργείο έπρεπε να αποστείλει την ένσταση του μέχρι τις 26/03/2018. Τονιζόταν επίσης η προθεσμία δεν μπορούσε να παραταθεί και ότι εάν δεν ληφθεί ένσταση η εγγραφή του εμπορικού σήματος θα ακυρωθεί.
Η επιστολή 26/01/2018 λήφθηκε από το Υπουργείο μέχρι και τις 09/02/2018. Σύμφωνα με μαρτυρία που καταχωρήθηκε από το Υπουργείο , η επιστολή αναγνώστηκε τουλάχιστον από 2 λειτουργούς στις 09/02/2018 και εκείνη την ημέρα ή τις αμέσως επόμενες ένας τρίτος λειτουργός έδωσε οδηγίες σε ένα τέταρτο λειτουργό να στείλει την επιστολή στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα. Αυτό όμως ποτέ δεν έγινε με αποτέλεσμα να μην καταχωριθεί ένσταση εμπρόθεσμα.
Ο έφορος έστειλε ακόμα μία υπενθυμητική επιστολή στο Υπουργείο στις 05/04/2018. Με αυτή έδιδε μία τελευταία προθεσμία μέχρι και τις 19/04/2018 για καταχώριση τη θέσης του Υπουργείου.
Αυτή η επιστολή λήφθηκε από το Υπουργείο στις 26/04/2018. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Υπουργείου, ο λειτουργός που παρέλαβε την επιστολή στο Υπουργείο την έστειλε στο τμήμα του εφόρου εταιρειών. Παραλήφθηκε εκεί στις 30/04/2018. Μετά από 7 ημέρες, δηλαδή στις 07/05/2018, ο λειτουργός του τμήματος του εφόρου εταιρειών την έστειλε πίσω στο Υπουργείο. Η επιστολή κατάληξε στο σωστό τμήμα του Υπουργείου μετά από ένα μήνα, στις 09/05/2018.
Στο μεταξύ επειδή ο έφορος στην Αγγλία δεν έλαβε καμία απάντηση, με απόφαση στις 02/05/2018 εξέδωσε απόφαση με την οποία ακύρωσε την εγγραφή του εμπορικού σήματος.
Η απόφαση ακύρωσης έφτασε στο Υπουργείο στις 09/05/2018 δηλαδή την ίδια μέρα που έφτασε και η επιστολή 05/04/2018. Φανταστείτε την έκφραση του λειτουργού που τις παρέλαβε!
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Το Υπουργείο έδωσε οδηγίες στους δικηγόρους Clifford Chance να ζητήσουν αναπτροπή της απόφασης και όταν αυτό δεν κατέστη δυνατό να καταχωρίσουν έφεση κατά τις απόφασης ακύρωσης.
Παρεμβάλω σε αυτό το σημείο ότι το Υπουργείο άλλαξε σε αυτό το στάδιο και την διεύθυνση επίδοσης ορίζοντας και πάλι το γραφείο των Clifford Chance. Μάθαμε το μάθημα μας…
Η απόφαση του δικαστή που εξέτασε την υπόθεση εκδόθηκε στις 28/11/2018 και τη μάθαμε προχθές.
Ο δικαστής απέρριψε όλους τους λόγους έφεσης και επικύρωσε την απόφαση του εφόρου.
Με λίγα λόγια δεν υπάρχει πλέον εμπορικό σήμα. Η εγγραφή ακυρώθηκε.
Στην παράγραφο 46 της απόφασης του ο δικαστής Arnοld αναφέρει ενδεικτικά για το Υπουργείο μας:
«That evidence [αναφέρεται στο ταξίδι των επιστολών] simply demonstrates that the Ministry was the author of its own misfortune. The Ministry’s internal procedures were so disorganised that the letter enclosing the Application was passed from official to official after receipt on 9 February 2018, but no action was taken…»
Εν ολίγοις λόγω γραφειοκρατικής ασυνεννοησίας , ανοργανωσιάς και του γνωστού αλαλούμ, ακυρώθηκε η εγγραφή.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δικαίωμα έφεσης κατά αυτής της απόφασης όμως οι πιθανότητες ανατροπής της είναι- εκ πρώτης όψεως – περιορισμένες.