Επιτέλους αλλαγές στη διαδικασία που αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
Επιτέλους αλλαγές στη διαδικασία που αφορά την εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
Έχω αρθρογραφήσει και στο παρελθόν για τις πολλές ανεπάρκειες του συστήματος εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων και τα προβλήματα που δημιουργούνται. Η αδυναμία εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην αγορά, επιτρέπει σε επιτήδειους να εκμεταλλεύονται τη κατάσταση και απαξιώνει τη δικαιοσύνη στα μάτια του κόσμου.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάβασα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης ότι το Υπουργείο έχει προχωρήσει στη κατάθεση νομοσχεδίου που επιφέρει αλλαγές στις σχετικές διατάξεις του περί Πολιτικής Δικονομίας Νόμου.
Με το νομοσχέδιο επιδιώκονται δύο στόχοι:
Πρώτον να ενισχυθεί η δυνατότητα έρευνας σε σχέση με την περιουσία του εξ αποφάσεως οφειλέτη, και δεύτερον, η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων επί της κινητής περιουσίας του.
Πρόκειται, κατά την άποψη μου για σημαντικές πρόνοιες που θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων. Αυτό διότι στη Κύπρου αρκετοί εξ αποφάσεως χρεώστες καταφεύγουν σε κόλπα εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος ειδικά σε ότι αφορά το θέμα ανεύρεσης περιουσίας.
Συνοπτικά οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο προτεινόμενο νομοσχέδιο, προνοούν τα εξής:
- Την δημιουργία ποινικού αδικήματος σε περίπτωση μετακίνησης σεσημασμένου προς εκτέλεση από τον δικαστικό επιδότη αντικειμένου,
- την παροχή πρόσθετων εξουσιών στους δικαστικούς επιδότες με σκοπό τη δυνατότητα αποτελεσματικού εντοπισμού περιουσίας του οφειλέτη που να μπορεί να διατεθεί για εκτέλεση,
- την απλούστευση της διαδικασίας με την κατάργηση αχρείαστων ενδιάμεσων αιτήσεων,
- τη μετατόπιση του βάρους απόδειξης στον εξ αποφάσεως οφειλέτη στην περίπτωση που ισχυρίζεται ότι δεν διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό,
με τη δημιουργία υποχρέωσής του, εφόσον διαταχθεί από το Δικαστήριο, να προσκομίσει σχετικές βεβαιώσεις περί μη ύπαρξης λογαριασμού και, τέλος, - τη δυνατότητα του εξ αποφάσεως πιστωτή για πρόσβαση σε πληροφορίες που αφορούν τον εξ αποφάσεως οφειλέτη.
Επίσης:
Καθίσταται ποινικό αδίκημα αν ο οφειλέτης μετά από κατάσχεση και σήμανση, μετακινήσει κινητή περιουσία.
Πολύ σημαντική είναι η πρόνοια που δίδει στους δικαστικούς επιδότες την δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στα Τμήματα και Υπηρεσίες της Δημόσιας Υπηρεσίας για ενημέρωση, για οποιαδήποτε καταχώρηση για σκοπούς εκτέλεσης εντάλματος κινητών.
Εξίσου σημαντικές είναι οι ακόλουθες πρόνοιες:
Για σκοπούς εξέτασης του εξ αποφάσεως οφειλέτη, το Δικαστήριο δύναται (χωρίς πλέον να χρειάζεται αίτηση από τον εξ’ αποφάσεως πιστωτή):
Να διατάξει την υποβολή ένορκης δήλωσης από τον εξ αποφάσεως οφειλέτη στην οποία να περιγράφει πλήρως περιουσία του.
Αν υπήρξε διάθεση της περιουσίας μετά τη δημιουργία ή τη γένεση της αστικής ευθύνης, να διατάξει την προσκόμιση συμπληρωματικής ένορκης δήλωσης με πλήρη στοιχεία για την αποξένωσή της, περιλαμβανομένης και της υποχρέωσης του οφειλέτη να δώσει οδηγία σε τραπεζικό οργανισμό για την παροχή στοιχείων σχετικά με την αποξένωση, διακίνηση ή μεταφορά της περιουσίας.
Αν ο οφειλέτης ισχυρίζεται ότι δεν έχει λογαριασμό σε τράπεζα, το Δικαστήριο δύναται να τον διατάξει να προσκομίσει βεβαιώσεις από όλα τα τραπεζικά ιδρύματα που να επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του.
Παρέχεται τέλος, η δυνατότητα στον εξ αποφάσεως πιστωτή ή τον δικηγόρο του να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και καταχωρήσεις καθορισμένων στο νομοσχέδιο κρατικών υπηρεσιών.
Οι πιο πάνω πρόνοιες είναι σημαντικές και θα βοηθήσουν στην εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων.
Κατά την γνώμη μου υπήρχαν και άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν που να δημιουργούν πραγματικά εμπόδια σε εξ αποφάσεως οφειλέτες να ασκούν εμπορική ή άλλη επαγγελματική δραστηριότητα όπως για παράδειγμα η δημιουργία κεντρικού μητρώου, όπως αυτό που έχουν οι τράπεζες, στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι οι εμπορεύομενοι. Σε τέτοια περίπτωση θα μπορούσε ο κάθε εμπορεύομενος πριν συμβληθεί με κάποιον , να ελέγξει από πριν εάν ο συγκεκριμένος έχει εναντίον του αποφάσεις ή όχι. Αυτό θα ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για συμμόρφωση.
Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου και ψήφιση του με την ελπίδα ότι θα διορθωθεί κάπως η κατάσταση.