Πτώχευση Φυσικών Προσώπων και Εκκαθάριση Εταιρειών.
Πτώχευση Φυσικών Προσώπων και Εκκαθάριση Εταιρειών.
Κατά τα τελευταία 2 έτη, εξαιτίας της μεγάλης επιρροής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην Κύπρο, παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των πτωχευσάντων φυσικών προσώπων και των εταιρειών που τίθενται υπό εκκαθάριση.
Λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά δεδομένα, παραθέτουμε κατωτέρω ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τις πτωχεύσεις φυσικών προσώπων και τις εκκαθαρίσεις εταιρειών.
Α. Πτώχευση Φυσικών Προσώπων
Η πτώχευση υιοθετείται ως επιλογή όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη του και αυτά θα πρέπει να ξοφληθούν.
Η διαδικασία της πτώχευσης φυσικών προσώπων ρυθμίζεται από τον Περί Πτώχευσης Νόμο Κεφ. 5 και τους Πτωχευτικούς Κανονισμούς (Δευτερογενής Νομοθεσία Κεφ.6).
Με τον νομικό όρο “πτώχευση”, ουσιαστικά εννοείται η διαδικασία κήρυξης ενός φυσικού προσώπου ως ανίκανου να πληρώσει τα χρέη του. Όταν κάποιος κηρυχθεί σε πτώχευση, όλα τα περιουσιακά στοιχεία που του ανήκουν τίθενται υπό τον έλεγχο του Διαχειριστή ή του Επίσημου Παραλήπτη και μέσω της πτώχευσης τα περιουσιακά στοιχεία του προσώπου αυτού θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι πιστωτές του.
Β. Εκκαθάριση Εταιρειών
Αντίθετα με τα άτομα, που όπως αναφέρθηκε ανωτέρω σε περίπτωση αφερεγγυότητάς τους ακολουθείται η διαδικασία της πτώχευσης, οι εταιρείες στην Κύπρο εκκαθαρίζονται και διαλύονται.
Η ανικανότητα πληρωμής των χρεών μιας εταιρείας αποτελεί έναν από τους λόγους διάλυσής της, που έχει ως αποτέλεσμα η εταιρεία να παύει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη νομική οντότητα.
Για να διαλυθεί μια εταιρεία θα πρέπει να προηγηθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης αυτής. Η εκκαθάριση μιας εταιρείας είναι η διαδικασία με την οποία τερματίζονται οι δραστηριότητες της εταιρείας και η περιουσία της εκποιείται προς όφελος των πιστωτών και των μελών της.
Από πλευράς νομοθετικού πλαισίου, οι σχετικές με την Εκκαθάριση πρόνοιες περιλαμβάνονται στον περί Εταιρειών Νόμο Κεφ. 113 στα άρθρα 203 – 344. Ο Νόμος περιλαμβάνει εκτενείς ρυθμίσεις για την διαδικασία εκκαθάρισης και την εξασφάλιση των πιστωτών.
Ο ως άνω Νόμος προνοεί τρεις τρόπους με τους οποίους μπορεί μια εταιρεία να τεθεί υπό εκκαθάριση:
(α) Με διάταγμα του Δικαστηρίου,
(β) εκούσια από τα μέλη της εταιρείας, ή
(γ) με την επίβλεψη του Δικαστηρίου.
Στην πρώτη από τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, εάν αποδειχθεί ότι η εταιρεία είναι ανίκανη να πληρώσει τα χρέη της, το δικαστήριο προτού εκδώσει το διάταγμα για την εκκαθάρισή της, λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι ενδεχόμενες και μελλοντικές υποχρεώσεις της εταιρείας, ο αριθμός των ενιστάμενων πιστωτών, η αξία και το είδος των χρεών που οφείλονται και γενικότερα οι αρχές του δικαίου και της εμπορικής ηθικής.
Για περισσότερες πληροφορίες και πρακτικές απαντήσεις σχετικά με τις ως άνω διαδικασίες και τις συνέπειες αυτών μπορείτε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας, καθώς επίσης και να συμβουλευτείτε το πιο κάτω εγχειρίδιο συνηθισμένων ερωτήσεων και απαντήσεων του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη:
http://lawyer.com.cy/docs/faq-ptoxefseis-kai-ekkathariseis.pdf