Φωτογραφίες και μηνύματα στο κινητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου σε πειθαρχική διαδικασία;
Φωτογραφίες και μηνύματα στο κινητό. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον σου σε πειθαρχική διαδικασία;
Φωτογραφίες ή μηνύματα ή άλλο υλικό που βρίσκεται στο κινητό μας δυνατόν να χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία σε πειθαρχική διαδικασία και δεν παραβιάζει κατ” ανάγκη το άρθρο 8 της Ευρωπαικής Σύμβασης Για την Προάσπιση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που αφορά την προστασία της ιδιωτικότητας.
Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Garamukanwa v United Kingdom (70573/17).
Όπως είναι γνωστό το δικαίωμα σε προστασία της ιδιωτικότητας προστατεύει φωτογραφίες, email, sms και άλλο υλικό που έχουμε στα κινητά μας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαρτυρία σε πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον μας.
Παρά αυτή την αρχή, το ΕΔΑΔ πρόσφατα αποφάσισε ότι υπάρχουν περιστάσεις όπου ένας εργαζόμενος δεν πρέπει να αναμένει ότι η αλληλογραφία ή άλλο υλικό στο κινητό του θα τύχει προστασίας και ο εργοδότης μπορεί να επέμβει στο δικαίωμα της ιδιωτικότητας για να προστατεύσει την υγεία και ασφάλεια άλλων εργαζομένων.
Τα γεγονότα της συγκεκριμένης υπόθεσης ήταν ως εξής.
Ο G. εργαζόταν ως διευθυντής μιας κλινικής στην Αγγλία. Σε κάποια φάση διατηρούσε σχέση με μία συνάδελφό του αλλά στη συνέχεια χώρισαν. Μετά το χωρισμό, έστειλε τόσο της ίδιας όσο και σε συναδέλφους του διάφορα e-mails στα οποία προέβαινε σε διάφορους ισχυρισμούς κατά της κοπέλας.
Η κοπέλα κατήγγειλε την υπόθεση στον εργοδότη της και στην αστυνομία με παράπονο ότι υπήρχε παρενόχληση. Η αστυνομία κατόπιν έρευνας βρήκε φωτογραφίες της κοπέλας στο τηλέφωνο του G. Υπήρχαν επίσης emails που στάληκαν από το email της δουλειάς αλλά και ανώνυμα. Η αστυνομία έδωσε τις φωτογραφίες στην κλινική.
Κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής δίκης του G, ο ίδιος παρέδωσε επιπρόσθετα στοιχεία όπως e-mails αλλά και αλληλογραφία μέσω του WhatApp.
Στη βάση της μαρτυρίας που δόθηκε η κλινική συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών , η κλινική, απέλυσε τον G για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Ο G καταχώρησε αγωγή για παράνομη απόλυση εναντίον των εργοδοτών του και ισχυρίστηκε ότι παραβιάστηκαν ανθρώπινα του δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής, κατά παράβαση του Άρθρου 8 της ΕΣΔΑ και ότι η μαρτυρία που είχε στο κινητό του τηλέφωνο δεν έπρεπε να γίνει δεκτή. Το επιχείρημα του ήταν ότι είχε την εύλογη προσδοκία ότι το υλικό στο κινητό αποτελούσε μέρος της ιδιωτικής του ζωής και θα τύγχανε προστασίας.
Το πρωτόδικο Εργατικό Δικαστήριο αλλά και το Δευτεροβάθμιο, απέρριψαν τις εισηγήσεις του G και βρήκαν ότι ορθά χρησιμοποιήθηκε η μαρτυρία και ότι η απόλυση ήταν νόμιμη. Ο G προσέφυγε στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο (Court of Appeal) ζητώντας άδεια να καταχωρήσει έφεση, η οποία δεν του δόθηκε, και έτσι στη συνέχεια προσέφυγε στο ΕΔΑΔ.
Το ΕΔΑΔ απασχόλησε και το ότι τα emails που στάληκαν από τον G στάληκαν από το e-mail της εργασίας του και αφορούσαν τόσο εργασιακά όσο και προσωπικά θέματα. Το γεγονός αυτό, δηλαδή ότι ένας εργαζόμενος στέλνει e-mail για προσωπικά θέματα από το λογαριασμό της εργασίας του, δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει προστασία της ιδιωτικότητας και του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή με βάση το Άρθρο 8 της ΕΣΔΑ.
Σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα με τις φωτογραφίες του κινητού, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ο G δεν είχε εύλογη προσδοκία ιδιωτικότητας σε σχέση με τις φωτογραφίες στο κινητό του τις οποίες έδωσε η αστυνομία στην κλινική. Αυτό διότι μέχρι τον χρόνο της σύλληψης του είχε περάσει ήδη ένας χρόνος που η κοπέλα τον είχε καταγγείλει και αυτή η περίοδος θεωρήθηκε από το ΕΔΑΔ ως επαρκής προηγούμενη ειδοποίηση για τους ισχυρισμούς περί παρενόχλησης και άρα από αυτό το σημείο και μετά ο ίδιος θα έπρεπε να έχει υπόψη του ότι οποιαδήποτε στοιχεία και μαρτυρία δεν θα μπορούσε να παραμείνει ιδιωτική.
Επίσης το Δικαστήριο έλαβε υπόψη του ότι η χρήση των φωτογραφιών στο κινητό του είχε προσκομιστεί ως μαρτυρία χωρίς οποιαδήποτε ένσταση από τον ίδιο. Συνεπώς απέρριψε την υπόθεση.
Από αυτή την υπόθεση προκύπτουν διάφορα σημεία:
Καταρχήν, στις περιπτώσεις που ο ίδιος ο υπό κατηγορίαν εργαζόμενος προσφέρει χωρίς ένσταση μαρτυρία που βρίσκεται στο κινητό του, τότε πολύ δύσκολα στη συνέχεια θα μπορεί να εγείρει ζήτημα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επίσης ένας εργαζόμενος θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι από τη στιγμή που έχει γνώση ότι διερευνόνται εναντίον του διάφορα πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα, τότε δεν θα πρέπει να αναμένει ότι οποιαδήποτε αλληλογραφία ή μαρτυρία, έστω και ιδιωτική, θα παραμείνει ως τέτοια από εκείνο το σημείο και μετά.
Τέλος οποιαδήποτε αλληλογραφία αποστέλλεται από λογαριασμό e-mail της επιχείρησης και αφορά προσωπικά θέματα δυνατό να προστατεύεται από το Άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, όμως αυτό το δικαίωμα δεν είναι απόλυτο και εξαρτάται κάθε φορά από τα γεγονότα της κάθε υπόθεσης.