Η ευχάριστη εμπειρία του συναινετικού διαζυγίου.
Η ευχάριστη εμπειρία του συναινετικού διαζυγίου.
Σήμερα ολοκληρώσαμε τη διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου στο Οικογενειακό Δικαστήριο (ΟΔ), το οποίο, εξ όσων έχω πληροφορηθεί, είναι το πρώτο που εκδίδεται στη Λευκωσία.
Η διαδικασία ήταν σχετικά απλή, γρήγορη και ανώδυνη για τους διαδίκους, παρά κάποιες δικονομικές ελλείψεις που υπάρχουν τις οποίες θα εξηγήσω πιο κάτω.
Καταρχάς να αναφέρω ότι η δυνατότητα έκδοσης συναινετικού διαζυγίου στη Κύπρο εισήχθηκε με τροποποίηση του περί Γάμου Νόμου το 2022 με τον τροποποιητικό νόμο 1(Ι)/2023.
Με απλά λόγια, όταν δύο σύζυγοι συμφωνούν να χωρίσουν, τότε μπορεί να καταχωρίσουν αίτηση διαζυγίου από κοινού στο Οικογενειακό Δικαστήριο νοουμένου ότι:
- Έχουν περάσει τουλάχιστον 6 μήνες μετά το γάμο και
- Όπου υπάρχουν ανήλικα παιδιά, έχουν συμφωνήσει τα ζητήματα επιμέλειας ή επικοινωνίας και σχετικό διάταγμα εκδίδεται από το ΟΔ την ίδια ημέρα έκδοσης του διαζυγίου.
Παραθέτω συνοπτικά τη διαδικασία που ακολουθήσαμε.
Καταχωρίσαμε αρχικά μία αίτηση η οποία περιλάμβανε στο αιτητικό όλες τις θεραπείες δηλαδή, λύση του γάμου, τα διατάγματα επιμέλειας και επικοινωνίας καθώς και τη διατροφή. Η αίτηση καταχωρήθηκε εκ μέρους και των δύο διαδίκων ως αιτητών και με διοριστήριο δικηγόρου ενάγοντα από κάθε διάδικο. Ο τύπος της αίτησης ήταν ο τύπος 3 όπως αυτός καθορίστηκε από το διαδικαστικό κανονισμό του ΟΔ, 1/2023.
Όταν καταχωρήσαμε την αίτηση το πρωτοκολλητείο μας ενημέρωσε ότι λόγω του ότι δεν ετοιμάστηκε ακόμα το αναγκαίο δικονομικό πλαίσιο για τα συναινετικά διαζύγια, θα έπρεπε, τελικά, να καταχωρήσουμε 3 ξεχωριστές αιτήσεις, μία για κάθε δικαιοδοσία, όπως κάναμε στο παρελθόν.
Συνεπώς, καταχωρήσαμε την αίτηση διαζυγίου στο τύπο 3 με τους δύο διαδίκους ως αιτητές. Την ίδια μέρα καταχωρήθηκε ξεχωριστή αίτηση επιμέλειας και επικοινωνίας με ένα εκ των δύο συζύγων ως αιτητή και τον άλλο ως καθ’ ου, και αίτηση διατροφής με την ίδια λογική. Σε όλες τις αιτήσεις γινόταν αναφορά ότι το διαζύγιο είναι συναινετικό και χρησιμοποιήθηκε ο γνωστός τύπος αιτήσεων στο ΟΔ.
Οι αιτήσεις ορίστηκαν σε 3 διαφορετικούς δικαστές για πρώτη εμφάνιση την ίδια μέρα (σήμερα).
Σε συνεννόηση και με τη καθοδήγηση και των 3 Δικαστών, έγινε εμφάνιση πρώτα ενώπιον του Δικαστηρίου που χειριζόταν την επιμέλεια και επικοινωνία στη παρουσία των διαδίκων και του Πρωτοκολλητή και εκδόθηκε το σχετικό διάταγμα. Ακολούθως, έγινε το ίδιο ενώπιον του Δικαστηρίου που χειριζόταν το ζήτημα της διατροφής και εκδόθηκε το σχετικό διάταγμα. Καταληκτικά, έγινε η εμφάνιση ενώπιον του Δικαστηρίου που χειριζόταν το διαζύγιο και αφού επιβεβαιώθηκε από τον Πρωτοκολλητή ότι είχε ήδη εκδοθεί διάταγμα για την επιμέλεια και επικοινωνία (που είναι προϋπόθεση), το Δικαστήριο εξέδωσε το διάταγμα λύσης του γάμου στη βάση της συναίνεσης των διαδίκων.
Επαναλαμβάνω ότι έγινε η διαδρομή σε 3 Δικαστήρια λόγω του ότι αυτό το ειδικό θέμα δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί δικονομικά. Όταν αυτό γίνει, τότε θα επιλαμβάνεται ένα Δικαστήριο όλων των ζητημάτων που είναι και το πιο λογικό.
Διευκρινίζω επίσης ότι στην περίπτωση της αίτησης διαζυγίου, δόθηκε προηγουμένως η σχετική γνωστοποίηση στον επίσκοπο. Επίσης, αυτή η διαδικασία δεν επηρεάζει τυχόν διαφωνίες των διαδίκων ως προς τα περιουσιακά που αν απαιτηθεί θα επιλυθούν δικαστικά με το γνωστό τρόπο. Δεν επηρεάζει επίσης και δεν είναι απαραίτητο να εκδοθεί διάταγμα διατροφής συναινετικά, παρά το ότι στη περίπτωση μας έγινε και αυτό.
Οι αιτήσεις καταχωρήθηκαν στις 12/12/2023 και σήμερα (26/01/2024) εκδόθηκαν τα διατάγματα.
Υπενθυμίζω εδώ ότι πριν την εισαγωγή αυτής της ρύθμισης, ένα ζευγάρι που ήθελε να χωρίσει και συμφωνούσε σε όλα τα ζητήματα, δεν είχε αυτή τη δυνατότητα. Ο κόσμος ταλαιπωρείτο χωρίς λόγο και έπρεπε να ακολουθήσει διαδικασίες που δεν ήταν απαραίτητες αλλά και να πληρώνει περισσότερα έξοδα. Η διαδικασία βέβαια διευκολύνθηκε και εξορθολογίστηκε τα μέγιστα με την εισαγωγή του i-Justice, κάτι που είχα την ευκαιρία να εξηγήσω σε άρθρο μου στις 03/07/2022 που μπορείτε να διαβάσετε εδώ:
https://www.lawyer.com.cy/el/divorce-i-justice/
Υπάρχει επομένως και αυτή η δυνατότητα πλέον που θα καλύψει την τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων ζευγαριών που χωρίζουν και συμφωνούν τόσο ως προς την απόφαση για διαζύγιο αλλά και τα ζητήματα επιμέλειας και επικοινωνίας των ανήλικων παιδιών τους.