Το ένταλμα έρευνας για το parody account.
Το ένταλμα έρευνας για το parody account.
Ο συνάδελφος Μιχάλης Παρασκευά δημοσιεύει σήμερα (03/01/2021), στην σελίδα του στο Facebook την ένορκη δήλωση που έγινε από αστυνομικό ανακριτή για την εξασφάλιση του εντάλματος έρευνας κατά της κοπέλας στην Λάρνακα. [Δημοσιεύω το ποστ του στο τέλος αυτού του άρθρου].
Από το περιεχόμενο προκύπτει ότι τα υπό διερεύνηση αδικήματα ήταν:
➡️ Πλαστογραφία σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή δυνάμει του άρθρου άρθρο 9 του περί της Σύμβασης κατά του Εγκλήματος μέσω του Διαδικτύου (Κυρωτικός) Νόμος) 22(ΙΙΙ)/2004 [δημοσιεύω το Νόμο στο τέλος του άρθρου], και
➡️ Αδίκημα δυνάμει του άρθρου 33 (1) (ια) του περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμος του 2018 (125(I)/2018)
Στην βάση αυτών των αδικημάτων εκδόθηκε το ένταλμα έρευνας και κατάσχεσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Πλαστογραφία σχετιζόμενη με ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Το άρθρο 9 του Νόμου 22(ΙΙΙ)/2004 προνοεί τα εξής:
«9. Όποιος με πρόθεση και χωρίς δικαίωμα και με σκοπό τη καταδολίευση εισαγάγει, μεταβάλλει, διαγράφει ή αποκρύπτει δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή με τρόπον ώστε μη αυθεντικά δεδομένα που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα των πιο πάνω παρεμβάσεων να παρουσιάζονται ή να χρησιμοποιούνται για νόμιμους σκοπούς σαν να ήταν αυθεντικά, ανεξάρτητα από το αν τα δεδομένα είναι άμεσα αναγνώσιμα και κατανοητά, διαπράττει αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα πέντε έτη με χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις είκοσι χιλιάδες λίρες ή και με τις δύο ποινές.»
Αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα.
Το άρθρο 33(1) (ια) του Νόμου (125(I)/2018) προνοεί τα εξής:
«33.-(1) Διαπράττει ποινικό αδίκημα-
(ια) πρόσωπο που χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε σύστημα αρχειοθέτησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών ή τα αφαιρεί, αλλοιώνει, βλάπτει, καταστρέφει, επεξεργάζεται, εκμεταλλεύεται με οποιονδήποτε τρόπο, μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων, για σκοπούς επικερδείς ή μη,
(2) Σε περίπτωση που πρόσωπο καταδικάζεται για τη διάπραξη οποιουδήποτε από τα αδικήματα που αναφέρονται στις παραγράφους (α) έως (ιβ) του εδαφίου (1) υπόκειται σε ποινή φυλάκισης που δεν υπερβαίνει τα τρία (3) έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις τριάντα χιλιάδες ευρώ (€30.000) ή και στις δύο αυτές ποινές.«
Επισημάνσεις.
Από την ένορκη δήλωση του ανακριτή προκύπτει ότι:
➡️ Η υπουργός έκανε καταγγελία με τον ισχυρισμό ότι δημιουργήθηκε πλαστός λογαριασμός στο twitter με το όνομα και την φωτογραφία της. Δεν δίνονται άλλες λεπτομέρειες.
➡️ Ο ανακριτής αποκαλύπτει στην ένορκη δήλωση του ότι : «Ο πλαστός λογαριασμός αρχικά είχε την ονομασία Έμιλυ Καρντάσιαν, όμως στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Lady Έμιλυ Καρντάσιαν Duchess of Yiolou και ανταποκρίνεται στο σύνδεσμο … Το πρόσωπο που δημιούργησε και διαχειρίζεται τον εν λόγω λογαριασμό, δηλώνει στην κατάσταση status του λογαριασμού, τα ακόλουθα: Parody Account of Emily Kardashian Yioliti, Fashion Icon, Rich Lawyer, Instagram Influencer, Socialite,ex EAC Chairman *Minister of Justice, Banana Republic».
➡️ Δεν είναι σαφές εάν προηγήθηκε αίτημα για άρση των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων ή όχι.
Τις προηγούμενες μέρες έγραφα ότι είναι επάναγκες η αστυνομία να τοποθετηθεί ενόψει της σοβαρότητας του θέματος.
Από την ένορκη δήλωση αποκαλύπτεται ότι το Δικαστήριο είχε ενώπιον του το κρίσιμο στοιχείο ότι πρόκειτο για «Parody account». Άρα εκ πρώτης όψεως το άρθρο 9 του Νόμου 22(ΙΙΙ)/2004 είναι εκτός συζήτησης αφού, μεταξύ άλλων, ελλείπει το στοιχείο της πρόθεσης. Είναι ένα τεράστιο ερωτηματικό πως το Δικαστήριο εξέδωσε το ένταλμα έρευνας σε αυτή τη βάση.
Σε κάθε περίπτωση στο θέμα αναφέρθηκε εκτεταμένα ο συνάδελφος Ηλίας Στεφάνου στο podcast που κάναμε στις 30/12/2020.
LegalMatters Podcast.
Το Facebook post του Μιχάλη Παρασκευά.
Ο Νόμος 22(ΙΙΙ)/2004 εδώ: 2004_3_022