Η δικαστική διαδικασία στις πολιτικές αγωγές.
Η δικαστική διαδικασία στις πολιτικές αγωγές.
Η διαδικασία ενώπιον των Επαρχιακών Δικαστηρίων σε πολιτικές υποθέσεις ρυθμίζεται από τους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας.
Σύμφωνα με τους Θεσμούς Πολιτικής Δικονομίας που ισχύουν στη Κύπρο η έναρξη της Δικαστικής διαδικασίας ξεκινά με τη καταχώριση Αγωγής στο αρμόδιο Επαρχιακό Δικαστήριο.
Η αγωγή είναι ένα έγγραφο που περιλαμβάνει σε συντομία τα ουσιώδη γεγονότα που συνθέτουν την απαίτηση εναντίον της άλλης πλευράς. Η πλευρά που κινά την αγωγή ονομάζεται Ενάγοντας και η πλευρά εναντίον της οποίας κινείται η αγωγή Εναγόμενος.
Μετά την καταχώριση της αγωγής στο Επαρχιακό Δικαστήριο θα πρέπει να ακολουθήσει η επίδοση της στον Εναγόμενο. Αυτό γίνεται μέσω ιδιώτη δικαστικού επιδότη. Η επίδοση είναι απαραίτητη για την έναρξη των προθεσμιών που προβλέπεται στους Θεσμούς. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να δίδονται ακριβή στοιχεία αναφορικά με το τόπο εργασίας ή διαμονής των Εναγομένων ούτως ώστε να επιτυγχάνεται γρήγορα και αποτελεσματικά η επίδοση. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η προσωπική επίδοση της αγωγής σε ένα Εναγόμενο , υπάρχουν δυνατότητες , με διάταγμα Δικαστηρίου, να γίνει υποκατάσταση επίδοση δηλαδή επίδοση με κάποιο άλλο τρόπο όπως με δημοσίευση μέσω εφημερίδας.
Ο Εναγόμενος έχει 10 μέρες από την επίδοση της αγωγής να προχωρήσει στο διορισμό δικηγόρου. Ο διορισμός δικηγόρου γίνεται με την καταχώριση στο Δικαστήριο Σημειώματος Εμφάνισης. Το Σημείωμα Εμφάνισης είναι ένα έγγραφο που ειδοποιεί το Δικαστήριο και τον Ενάγοντα ότι ο Εναγόμενος θα υπερασπιστεί μέσω συγκεκριμένου δικηγόρου.
Σε περίπτωση που ένας Εναγόμενος δεν διορίσει δικηγόρο τότε ο Ενάγοντας μπορεί να προχωρήσει με την έκδοση απόφασης στην απουσία του Εναγομένου. Αυτό το αίτημα το οποίο ονομάζεται Αίτηση για Απόφαση λόγω μη Εμφάνισης γίνεται, μετά τη παρέλευση των 10 ημερών από την επίδοση.
Η Αίτηση για Απόφαση λόγω μη Εμφάνισης ορίζεται συνήθως για Ακρόαση στο Δικαστήριο ένα μήνα μετά την καταχώριση της. Την ημέρα της Ακρόασης παρουσιάζουμε μαρτυρία, συνήθως με μορφή ένορκης δήλωσης για απόδειξη της υπόθεσης μας. Εάν το Δικαστήριο δεν έχει οποιεσδήποτε απορίες ή θέλει διευκρινήσεις τότε εκδίδει απόφαση. Το επόμενο στάδιο είναι η εκτέλεση της απόφασης.
Από την άλλη εάν ο Εναγόμενος μετά την επίδοση της αγωγής διορίσει δικηγόρο τότε θα πρέπει να καταχωρίσει , όπως είδαμε πριν, σημείωμα εμφάνισης.
Μετά παρέλευση 14 ημερών του σημειώματος εμφάνισης θα πρέπει να καταχωρηθεί η Υπεράσπιση.
Η Υπεράσπιση είναι το έγγραφο το οποίο εκθέτει περιληπτικά τη θέση της άλλης πλευράς. Εάν δεν καταχωρηθεί Υπεράσπιση εντός της προθεσμίας καταχωρείται Αίτηση για Απόφαση λόγω Μη Καταχώρισης Υπεράσπισης. Με αυτή την αίτηση κάποιος Ενάγοντας ζητά από το Δικαστήριο να εκδώσει απόφαση υπέρ του διότι ο Εναγόμενος δεν έχει καταχωρήσει την Υπεράσπιση του εντός της προθεσμίας. Συνήθως ο δικηγόρος του Εναγομένου ζητά χρόνο για να καταχωρήσει την Υπεράσπιση του. Έτσι στο τέλος η Αίτηση για Απόφαση Λόγω μη Καταχώρησης Υπεράσπισης αποσύρεται.
Μετά τη καταχώριση της Υπεράσπισης θα πρέπει εμείς να καταχωρίσουμε Απάντηση στην Υπεράσπιση εάν κρίνουμε απαραίτητο. Εάν όχι τότε κάνουμε Αίτηση Ορισμού και η Αγωγή ορίζεται για Οδηγίες ενώπιον του Δικαστηρίου. Αυτή η διαδικασία παίρνει συνήθως 2-6 μήνες.
Όταν η υπόθεση οριστεί για Οδηγίες ενώπιον του Δικαστηρίου, συζητούνται τα επίδικα θέματα και δίδονται οδηγίες για αποκάλυψη εγγράφων, παραδοχή γεγονότων κλπ. Μετά τη συμπλήρωση αυτής της διαδικασίας το Δικαστήριο ορίζει την αγωγή για Ακρόαση.
Η ημερομηνία Ακρόασης εξαρτάται κατά κύριο λόγο από το πρόγραμμα του Δικαστηρίου. Με τα σημερινά δεδομένα η Ακρόαση μίας υπόθεσης στη Κύπρο αρχίζει μετά από 5 χρόνια περίπου από την καταχώριση της αρχικής Αγωγής.
Κατά την Ακρόαση η κάθε πλευρά παρουσιάζει τη μαρτυρία της και οι μάρτυρες αντεξετάζονται.
Τα δικηγορικά έξοδα και αμοιβή ρυθμίζονται από το Διαδικαστικό Κανονισμό του 2008 του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου. Για κάθε στάδιο της διαδικασίας μίας αγωγής υπάρχουν και τα ανάλογα έξοδα. Για το θέμα έχω αναλυτικό άρθρο εδώ: