Φορολογικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Ιθύνουσας Εταιρείας (Cyprus Holding Company)
Φορολογικά πλεονεκτήματα της Κυπριακής Ιθύνουσας Εταιρείας (Cyprus Holding Company)
Updated 31/08/2018
Μετά τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και την τροποποίηση του περί Ελέγχου Συναλλάγματος Νόμου (Κεφ. 199), στην Κύπρο όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να εγγράψουν, ήτοι να ιδρύσουν, μια εταιρεία στην Κύπρο.
Η άδεια από την Κεντρική Τράπεζα, που στο παρελθόν απαιτείτο προς το σκοπό κατοχής μετοχών σε μια κυπριακή εταιρεία, δεν αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση.
Επιπλέον, σύμφωνα με την κυπριακή Νομοθεσία περί Φορολογίας, εάν αποδειχθεί ότι μία κυπριακή εταιρεία τυγχάνει διαχείρισης και ελέγχου (management and control) στην Κύπρο, τότε αυτή επωφελείται των πλεονεκτημάτων του κυπριακού φορολογικού συστήματος με την φορολόγηση των παγκόσμιων εισοδημάτων – καθαρών κερδών της με τον χαμηλό ενιαίο εταιρικός φορολογικός συντελεστής του 12.50% στην Κύπρο.
Τεκμαίρεται ότι η εταιρεία διοικείται και ελέγχεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις όπου το Διοικητικό της Συμβούλιο απαρτίζεται εξ ολοκλήρου ή κατά πλειοψηφία από φυσικά και/ή νομικά πρόσωπα με μόνιμη κατοικία και/ή έδρα την Κύπρο.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την 1η Μαΐου του 2004 και η ψήφιση της νέας φορολογικής νομοθεσίας, που είναι πλέον συμβατή με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, κατέστησαν την Κύπρο ως μία από τις ιδανικότερες βάσεις για ίδρυση Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων / International Business Companies (IBC).
Οι IBCs που ιδρύονται στην Κύπρο μπορούν να έχουν πολλές λειτουργίες, π.χ. όπως αυτών μίας εταιρείας χαρτοφυλακίου, με αποτέλεσμα οι μέτοχοί τους να μπορούν να επωφεληθούν των φορολογικών πλεονεκτημάτων.
Holding Companies
Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ψήφιση της νέας Φορολογικής Νομοθεσίας, συνέβαλαν στο να επιλέγεται πλέον πολύ συχνά η εταιρική μορφή της Ιθύνουσας Εταιρείας (Holding Company) ως όχημα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ισχύουσα στην Κύπρο Νομοθεσία, καθώς επίσης και οι σχετικές με αυτήν πρακτικές είναι απόλυτα εναρμονισμένες με την Νομοθεσία τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, τον Κώδικα Δεοντολογίας και τους στόχους του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) σχετικά με τον επιζήμιο φορολογικό ανταγωνισμό.
Ελάχιστη Συμμετοχή (Minimum Shareholding)
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να επωφεληθεί μια Holding εταιρεία των πλεονεκτημάτων του κυπριακού φορολογικού συστήματος, πρέπει να είναι κάτοχος μόνο του 1% (τουλάχιστον) του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής αλλοδαπής εταιρείας.
Τα φορολογικά πλεονεκτήματα της ίδρυσης μίας Κυπριακής Εταιρείας
1. Χαμηλός φορολογικός συντελεστής 12,5% – Εν όψει της νέας φορολογικής νομοθεσίας, οι Εταιρείες Διεθνών Δραστηριοτήτων που λειτουργούν από την Κύπρο επωφελούνται από φορολογικές απαλλαγές και από τα πλεονεκτήματα της φορολογίας εταιρειών. Έτσι, φορολογούνται με τον χαμηλό ενιαίο φορολογικό συντελεστή του 12,5% επί των παγκόσμιων καθαρών και φορολογητέων κερδών τους, όπως και οι ημεδαπές εταιρείες.
2. Φορολογικές Απαλλαγές – 50% των εισπρακτέων τόκων – Βάσει της νέας φορολογικής νομοθεσίας το 50% των τόκων που εισπράττονται από την εταιρεία καθίστανται αφορολόγητοι. Εξαιρούνται οι τόκοι που λαμβάνονται λόγω της συνήθους επιχειρηματικής πορείας της εταιρείας ή που συνδέονται στενά με τις συνήθεις επιχειρηματικές δραστηριότητές της.
3. Αφορολόγητα έσοδα που προκύπτουν από μερίσματα – Έσοδα από μερίσματα εισπρακτέα από το εξωτερικό απαλλάσσονται πλέον εντελώς από τον εταιρικό φόρο. Επιπλέον, απαλλάσσονται και από την αμυντική εισφορά του 15% υπό την προϋπόθεση ότι το ποσοστό άμεσης συμμέτοχης ισούται τουλάχιστον με το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο εξωτερικό.
4. Φορολογικές απαλλαγές στις περιπτώσεις αναδιάρθρωσης μίας επιχείρησης – Εν όψει της ενσωμάτωσης στο νέο φορολογικό νόμο της Κύπρου της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 90/434/ΕΟΚ, σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς για τις συγχωνεύσεις, διασπάσεις, εισφορές ενεργητικού και ανταλλαγές μετοχών, που αφορούν εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών, έχουν καθιερωθεί και πλέον ισχύουν φορολογικές απαλλαγές για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων (συμπεριλαμβανομένων των μετοχών), στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης μίας επιχείρησης, μέσω της συγχώνευσης ή της διάσπασης ή της μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων αυτής.
5. Κέρδη από αγορά ή πώληση μετοχών και τίτλων ιδιοκτησίας απαλλάσσονται από τη φορολογία. Δεν επιβάλλεται Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών – Εξαιρούνται οι περιπτώσεις κερδών που προκύπτουν από τη διάθεση ακίνητης ιδιοκτησίας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο και από μετοχές εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οι οποίες είναι ιδιοκτήτριες ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιβάλλεται Φόρος Κεφαλαιουχικών Κερδών με συντελεστή 20%.
6. Τα κέρδη από μόνιμη εγκατάσταση επιχείρησης στο εξωτερικό απαλλάσσονται από τη φορολογία – Εξαιρούνται οι περιπτώσεις στις οποίες (i) πάνω από των 50% των δραστηριοτήτων της εταιρείας, που εγκαταστάθηκε μόνιμα σε άλλο κράτος, επιφέρουν στην εταιρεία εισόδημα από επενδύσεις και (ii) η φορολογική επιβάρυνση στο κράτος στο οποίο εγκαταστάθηκε η επιχείρηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη της Κύπρου.
7. Δεν παρακρατούνται φόροι επί των μερισμάτων που καταβάλλονται στους μετόχους μίας Κυπριακής Εταιρείας Διεθνών Δραστηριοτήτων , οι οποίοι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου – Στην πραγματικότητα, η Κύπρος δεν επιβάλλει στους δικαιούχους μη μονίμους κατοίκους Κύπρου παρακράτηση φόρων επί των πληρωμών των μερισμάτων, των τόκων και των δικαιωμάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας δεν χρησιμοποιούνται στην Κύπρο.
8. Εταιρικά φορολογικά πλεονεκτήματα – Μεταφορά ζημιών – Οι φορολογικές ζημιές από το έτος 2000 και εφεξής, μπορούν να μεταφέρονται απεριόριστα. Ζημιές που προέκυψαν στο εξωτερικό από τη μόνιμη εγκατάσταση μιας Κυπριακής Εταιρείας, μπορούν να συμψηφιστούν με τα κέρδη της.
9. Φορολογικές Ελαφρύνσεις – Αντιστάθμιση των ζημιών και των κερδών ενός ομίλου επιχειρήσεων – Οι ισχύοντες στην Κύπρο κανόνες περί Φορολογικών Ελαφρύνσεων, που ρυθμίζουν την αντιστάθμιση μεταξύ ζημιών και των κερδών ενός ομίλου επιχειρήσεων, αναγνωρίζουν φορολογικές ελαφρύνσεις στις περιπτώσεις ζημιών μεταξύ της μητρικής εταιρείας και των θυγατρικών αυτής όταν η Holding Εταιρεία κατέχει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής, άμεσα ή έμμεσα, ή/και εταιρειών του ίδιου ομίλου για το εκάστοτε έτος. Ωστόσο, μια εταιρεία δεν μπορεί να τύχει φορολογικών ελαφρύνσεων για τις ζημίες που μεταφέρονται στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις ως άνω ρυθμίσεις, μια εταιρεία θεωρείται μέλος ενός ομίλου εταιρειών, εάν είναι τουλάχιστον κατά 75% θυγατρική μίας άλλης ή δύο εταιρείες είναι αμφότερες κατά τουλάχιστον 75% θυγατρικές μίας τρίτης εταιρείας.
10. Αποφυγή διπλής φορολογίας – Η Κύπρος έχει συνάψει το μεγαλύτερο αριθμό συμβάσεων αποφυγής διπλής φορολογίας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη υπεράκτια δικαιοδοσία, ιδιαίτερα της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ορισμένων χωρών της Μέσης Ανατολής. Οι περισσότερες από τις Συμβάσεις ακολουθούν το μοντέλο του ΟΟΣΑ και όλες τους ρυθμίζουν τη μείωση ή την απαλλαγή της φορολογίας, που επιβάλλεται από τα συμβαλλόμενα κράτη, σχετικά με τις πληρωμές μερισμάτων, τόκων και δικαιωμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που απελευθερώνουν το εμπόριο με ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και με τη Ρωσία, επειδή οι ξένοι επενδυτές που επενδύουν στην Ανατολική Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να διοχετεύσουν τις επενδύσεις τους μέσα από μια χώρα, όπως η Κύπρος, η οποία έχει συνάψει σύμβαση με το κράτος στο οποίο πρόκειται να επενδύσουν και να επωφεληθούν έτσι από τη μείωση, και σε ορισμένες περιπτώσεις από την απαλλαγή, από φόρους που παρακρατούνται στην πηγή.